Svjedočanstva

„Naša borba nije bila laka, ali naši smo put do pobjede. Naše iskustvo i obnovljeni životi su svjedočanstvo da IZLAZ POSTOJI“

Od ovisnika do sretnog obiteljskog čovjeka

Danas kad imam svoju obitelj – suprugu i troje djece, i meni samome teško je povezati svoj život danas i život koji sam živio deset godina vrteći se u krugu droge i ulice.

Što sam tražio u drogi? Tražio sam slobodu i život s puno više smisla. Droga mi je u početku donosila užitak i zabavu. Neprimjetno se droga uvlačila u sve pore mog života i zatvorila klopku nad mojim životom. Istina je, mislio sam, da zapravo nisam ovisan i da mogu prestati kad to zaželim. Kada sam postao svjestan da ne mogu živjeti bez droge, bio sam uvjeren da ću drogu uzimati još samo neko vrijeme i onda se skinuti. Davao sam velika obećanja, ali nakon nekoliko sati pogazio bih danu riječ, prevario najdraže ljude i napravio sve samo da se „puknem“.

Moja tvrdnja da se “ovisnost događa drugima” više nije vrijedila. Dodirnuo sam dno vlastitog života i činilo mi se da nema izlaza, da ću živjeti i umrijeti kao ovisnik…

U tom beznađu, dok sam lutao gradom, prišli su mi momci iz kršćanskog centra za rehabilitaciju ovisnika RETO CENTAR. Pričali su mi o svom životu, kako su i oni nekada bili ovisnici. Ja sam tada više od svega na svijetu želio da se “skinem”. Droga na kraju slomi sve u tebi, tako da više nisi čovjek. Znao sam da ne mogu sâm. Prihvatio sam njihov savjet i otišao u Reto centar. Tada sam to vidio kao bijeg od svega jer su mi misli o tome da ću jednom biti slobodan bile nestvarne.

U početku bilo mi je teško; nisam spavao 25 dana. Pomagali su mi momci koji su i sami nekada bili ovisnici. Nezamislivi su mi bili njihov trud i pomoć koju su mi pružali. Njihov život je u meni budio radoznalost i tražio sam motiv zašto mi žele pomoći. Pitao sam se od kuda im tolika radost i otkuda im taj mir koji sam tražio.

Svaki dan počinjao je čitanjem Biblije, molitvom i pjesmom. Nisam se mogao naći u tome, ali sam htio imati život koji ima smisao, želio sam pronaći svoj mir. Moja prva molitva bila je: “Ako te ima, pomozi mi, Bože.” Isusove riječi u Ivanovom evanđelju: “Upoznat ćete Istinu i Istina će vas osloboditi” i “Ja sam Put, Istina i Život”, dale su mi nadu. Svim srcem želio sam slobodu, molio sam Isusa da mi oprosti sve moje grijehe, da uzme moj nemir i da me dalje vodi kroz život. Nakon te molitve imao sam mir i sigurnost da mogu početi graditi novi život. Sve se promijenilo…

Danas nakon 16 godina živim po kršćanskim vrijednostima koje su mi dale slobodu od ovisnosti te imam smislen i sadržajan život.

Ako se boriš protiv ovisnosti, nemoj se predati. Spremni smo ti pomoći. Naša borba nije bila laka, ali naši smo put do pobjede. Naše iskustvo i obnovljeni životi su svjedočanstvo da IZLAZ POSTOJI.

Marijo Bandić


„Bog me i dalje mijenja i uči novim vrijednostima“

Zovem se Ljiljana i iz Splita sam. Željela bi vam ispričati Radosnu vijest koja je promijenila moj život i izvukla me iz pakla droge i tame ovog svijeta u kojem sam živjela 25 godina.

Moji roditelji su se uvijek trudili da mi pruže zaštitu od svih stvari koje su mi mogle nanijeti patnju i bol, ali je sam oduvijek bila buntovnica koja se osjećala nepotpuno i koja je tražila ispunjenje u raznim stvarima. Sa 17 godina počela sam uzimati sve opijate koji su se nudili tada i taj period mi se činio predivan i bila sam uvjerena da sam centar svijeta. Nisam ni slutila kolika je to bila varka i laž. Međutim, što mi je postajalo jasnije da imam problem to sam više tražila zaborav i tako tonula sve dublje u jedan krug bez izlaza. Počeli su se nizati problemi, kriminal, prostitucija, skrivanje… bila sam sama i na dnu, ogorčena na svih. Postala sam kao zombi bez osjećaja i to je tako trajalo godinama. Organizam mi je slabio, željela sam se ubiti, a za liječnike sam bila slučaj bez nade. Psihijatrija, metadon, ništa nije pomagalo. 1995. godine sam overdozirala i jedva preživjela, i tad se u meni pojavila iskrica želje da živim, kao da sam shvaćala da Bog želi da živim. Tražila sam pomoć od Reto Centra i nakon nekoliko dana bila sam u Španjolskoj. Početak je bio težak, jaka fizička kriza ali također sam vidjela i djevojke oko mene koje se trude, koje se raduju, pjevaju i sve rade sa pažnjom i ljubavi. Shvatila sam da je to ono što sam toliko tražila… a one su mi pričale o Ljubavi Božjoj i Isusu Kristu, koji je umro za sve nas i da po vjeri u njega mogu biti čista od svih grijeha, boli i tereta. U novom zavjetu sam pročitala da Isus govori: “Dođite svi koji ste umorni i opterećeni, ja ću vas okrijepiti.“ Rasplakala sam se i iskreno zamolila Isusa da mi oprosti i da me očisti od moje prljavštine i bude moj Spasitelj i Gospodin. Znam da se sve ispunilo. Bog me i dalje mijenja i uči novim vrijednostima. Sada živim u kući za djevojke u Reto Centru u Splitu sa željom da pomognemo svim djevojkama i ženama u potrebi. Javi se, ima nade!!!


„Isus me oslobodio, poklonio mi jedan novi život“

Zovem se Maja i dolazim iz Splita. Biti slobodna, za mene je puno značilo. Još od djetinjstva željela sam činiti stvari kako ja hoću. Nisam voljela nikakve autoritete, niti da mi netko govori što da radim. Na neki način, za mene je to bila sloboda; ići kuda te noge nose i činiti sve što ti srce poželi. Sa 15 godina počela sam uzimat sve što mi je došlo pod ruku, alkohol, tablete, extasy… sa 16 otišla sam živjeti sa sestrom u Dubrovnik u nadi da će mi možda novo okruženje pomoći, ali sve je krenulo još gore. Na sve šta sam uzimala do onda, nadodala sam i heroin. Upala sam u jedan krug iz kojeg je izgledalo kao da nema izlaza. Nakon nekoliko godina, jedne noći našla sam se u jednoj situaciji gdje sam se osjetila jako jadno i shvatila sam da u biti nemam kontrolu nad ničim i da radim sve ono što ne želim i da nisam slobodna… Nedugo nakon toga otišla sam u Španjolsku, u Reto Centar, sa idejom da samo prođem krizu i vratim se kući. Upoznala sam ljude koji su nekad bili kao i ja, a danas su toliko drukčiji. Rekli su da je to Isus koji živi u njihovim srcima. Vrijeme je prolazilo, počela sam se osjećati fizički bolje i jače, ali moje srce i moje želje su bile iste. Isus kaže: „Tko pije ove vode, opet će ožednjeti. A tko bude pio vode koje ću mu ja dati, ne, neće ožednjeti više nikada: voda koju ću mu ja dati postat će u njemu izvorom vode koja struji u život vječni.“ Osjetila sam da je to upućeno meni. Približila sam se tom izvoru i moj se život počeo mijenjati iz temelja. Isus me oslobodio, poklonio mi jedan novi život, novo srce a da ničim to nisam zaslužila. Isto tako, želi ga pokloniti i tebi!